Verktyg som behövs när du byter däck

Alla bilförare bör klara av att byta däck på egen hand. Det är något som behöver göras när väglaget skiftar mellan sommar och vinter och man behöver också kunna åtgärda en punktering och byta till nytt däck eller reservdäck. Trots detta är det många som istället väljer att lämna in bilen och betala för att byta däck. Med rätt verktyg är det dock lätt gjort.

Kringutrustning som kan behövas

Om man ska byta däck själv kan det vara bra att först kunna rengöra de däck som sitter på bilen eftersom de då håller bättre under tiden de inte används. Det kan då vara bra att ha en högtryckstvätt för detta. Annan kringutrustning som kan vara bra att ha är handskar, stålborste och olika skaft för fälgkors.

Absolut nödvändig utrustning

För att få bort hjulmuttrarna behövs definitivt ett verktyg gjort för detta. Det vanligaste är att använda fälgkors eller annat hylsverktyg. En vanlig skiftnyckel kan i vissa fall också användas även om det inte är optimalt. Du behöver också en domkraft eller lift där bilen kan hissas upp så att däcket kan tas loss. Om hjulbulten inte lossnar lätt kan man behöva förlängningsskaft av olika slag eller en elektrisk mutterdragare med mer kraft för att få loss dem.

När bultarna är borttagna och däcket är borta från bilen är det en fördel om man använder en stålborste för att göra rent hjulets fästen och ringen där fälgen centreras. Det gör att fälgen kommer att lossna lättare nästa gång däcken ska bytas. Sedan sätter man dit det nya däcket. Man kan välja att smörja in hjulbultarna med lite kullagerfett eller annat fett för att få dem att lossna lättare vid framtida däckbyten. Bultarna skruvas sedan fast igen. Vill man vara helt säker på att de sitter rätt bör man använda en så kallad momentnyckel men ofta går det lika bra med fälgkors eller mutterdragare.

Sammanfattning av den utrustning som kan behövas

Om man vill byta däck själv är det egentligen inte mycket extra utrustning som behövs. En domkraft eller lift är dock absolut nödvändigt och ofta finns de en reservdomkraft i bilen vid köp. Denna bör dock endast användas i nödfall vid till exempel punktering, och inte vid byte mellan sommar- och vinterdäck. Ett fälgkors eller annat verktyg för borttagning och fastskruvning av hjulbultar behövs också i någon variant. Om man redan har en mutterdragare kan denna fungera om man har rätt hylsor till den.