När är det dags att byta däck?

Många väntar allt för länge med att byta sina däck och det kan leda till allvarliga konsekvenser. Det är inte bara på grund av att väglaget ändras som däcken kan vara i behov av ett byte, det kan till exempel också behövas på grund av slitage. Men hur vet man när det är dags att byta?

Däckbyte på grund av väder

Det är inte många år sedan reglerna ändrades för när vinterdäck ska användas. Reglerna gäller alla fordon som ska färdas på svenska vägar och sedan den 1:a januari 2013 gäller regeln också för tunga fordon. Lagen säger att vinterdäck ska finnas på fordonet från den 1:a december till den 31:a mars. När byta däck blir en verkstadsfråga är det ofta trångt om tider omkring just dessa dagar. Med vinterdäck syftar man på de däck som är särskilt framtagna för vinterkörning. Dessa däck kan finnas med och utan dubbar, och är dessutom märkta på speciella sätt.

Vinterväglag kan saknas under denna tidsperiod, men trots detta ska vinterdäck användas under just denna period. Vinterväglag kan råda eller förväntas även under andra tider på året och också då är vinterdäck med dubb tillåtna. Mellan 1:a oktober till 15:e april är det dessutom tillåtet att använda vinterdäck oavsett om det är vinterväglag eller inte.

Byta däck under andra omständigheter

Man kan också behöva byta däck under andra omständigheter än just väglaget. Däcken kan ha blivit slitna av olika anledningar, eller ha blivit i sämre skick om de är ett par år gamla. Då kan det vara dags att köpa nya däck med bättre egenskaper för att inte körningen ska bli farlig. Men hur ska man veta om man verkligen behöver byta sina däck av slitageskäl eller väglagsskäl?

Man kan ganska enkelt se om ett däck behöver bytas av slitageskäl, eftersom man kan mäta däckens mönsterdjup på olika sätt. Om däcken ser spruckna ut eller har olika skador kan det också vara dags att byta dem. Att bedöma om det är vinterväglag som kräver vinterdäck kan dock vara lite svårare. Finns det snö, is, frost eller snömodd på vägen är det vinterväglag. Det är dock i huvudsak polisen som avgör om vinterväglag råder om man blir stoppad eller råkar ut för en olycka.

Många anledningar till däckbyte

Det kan finnas flera orsaker till att man behöver byta däck och det är därför svårt att säga ett bestämt datum när däcken måste bytas. Under vissa tider av året är vinterdäck obligatoriska oavsett väglag, men vinterdäck kan också vara obligatoriska under andra delar av året om polisen avgör att vinterväglag råder eller förväntas råda. Om man har slitna däck kan dessa behöva bytas ut mot nya och detta kan infalla under olika delar på året.