Korrekt lufttryck

Att ha ett korrekt lufttryck i bilens alla däck är viktigare än man tror. Felaktigt lufttryck kan påverka bilens styrförmåga negativt och risken för vattenplaning ökar avsevärt. Bromssträckan påverkas redan vid aningen för lågt tryck och bränsleförbrukningen ökar. Dessutom ökar slitaget på däcket, vilket naturligtvis i förlängningen minskar däckets livslängd.

Hur vet du vilket lufttryck du ska ha?

I bilens instruktionsbok hittar man information om rekommenderat lufttryck i däck. Det brukar också stå på en liten skylt på insidan av bilen, oftast vid stolpen vid förardörren, men det förekommer också att det står på insidan på tanklocket eller vid säkringsdosan. Du kan också hitta tabeller på nätet över lufttryck i olika bilmodeller.

Tänk på att det ofta ska vara olika tryck på fram- respektive bakdäck. Dessutom påverkas trycket av lufttemperaturen. Det måste man ta hänsyn till på vintern om man fyller luft i sina vinterdäck inomhus. På sommaren gäller att däcken inte ska vara extremt varma, eller ha rullat en längre sträcka när du fyller luft. I så fall kan man lägga på aningen extra luft och kontrollera senare under normalare förhållanden.

Hur ofta ska man kolla?

Det rekommenderas att man ska kontrollera lufttrycket en gång i månaden och en extra gång innan man ska göra en långresa. Det är lätt att glömma att också kontrollera lufttrycket i reservdäcket, men det är självklart lika viktigt. Passa på att kontrollera trycket när du ändå är på bensinstationen och tankar så är det lättare att komma ihåg. Det är inte onormalt att ett däck tappar lufttryck, men det kan också exempelvis bero på problem med ventilen.

Hur kontrollerar man lufttrycket?

Det är inte svårt att kontrollera lufttrycket. Man behöver en lufttrycksmätare, vilket alltid finns på bensinstationer och däckverkstäder. Mätaren har en visare där man kan se vilket lufttryck man har. Är trycket för lågt är det bara att fylla på lite mer tills visaren visar rätt tryck. Bäst är att kontrollera när däcken har normaltemperatur, men är de varma så kan man lägga till 0,3 bar över det som biltillverkaren rekommenderar.